龍泉八重桜醸造元、泉金酒造株式会社は平成27年5月20日(水)「龍泉八重桜 in 龍泉洞セラー 秋あがりプロジェクト」を開始いたしました。
本年、製造、瓶詰めされた純米吟醸酒を龍泉洞トンネル内のセラー(蔵置場)で熟成する取り組みです。1.8リットル入り400本、720ミリリットル入り1,000本を蔵置。熟成度合いを確かめ、9月上旬にセラーから取り出し、中旬以降の発売を予定しています。
最近、冬に造ったお酒が夏を越し、旨味がのったところで出荷される「秋あがり」の需要が高まっています。泉金酒造のほど近くにある龍泉洞は一年を通じて一定した温度、摂氏10~11度。日本酒の熟成には最適な環境です。泉金酒造ではこの恵まれた環境を貯蔵に生かすことはできないか、と検討してまいりました。
5月20日(水)、午後1時30分より、龍泉洞トンネル出口、観音像前にて安全祈願。それから社員5人で搬入作業を始めました。
天然の冷蔵庫を有効活用することで、CO2削減に貢献。 また、地域の皆様に親しまれているお酒が、このプロジェクトを通じて、地域の方々の楽しみや元気のもとになれば・・・そのような思いをこめてセラーに搬入しました。ベテラン南部杜氏、菅原銀一の醸した純米吟醸酒。しっかりとした造りが熟成を経て、どのような旨い酒となるか、期待が高まるプロジェクトです。
セラーは原則として、お盆、ゴールデンウィーク等の繁忙期、龍泉洞観光のルートの出口で見学できます。今後、蔵見学のお客様の見学コースとして設定していく予定です。
お問い合わせは、担当 八重樫まで。
Senkin Shuzo has started “Project Aki-Agari: Ryusendo - cave storage for Ryusen Yaezakura”.
Japanese sake is brewed basically in winter. After pasteurization it is aged in tanks during summer. In autumn the sake improves its quality with more umami and richer flavor. This means Aki (autumn in Japanese) Agari (rise, upgrade in Japanese). On the contrary, there’s also a risk that the sake becomes deteriorated, which is called “Aki-Ochi”(fall in Japanse: fall in fall!), when the original sake is not well brewed.
For aging Japanese Sake constant low temperature is the key. Fortunately Senkin Shuzo is situated near Ryusendo-cave, one of the biggest limestone caves in Japan, there the temperature is constantly 10℃(50°F) throughout the year. So it is like a natural refrigerator, an ideal cellar for aging.
Inside the limestone cave the sunlight is blocked, good for bottled Sake, preventing deterioration by ultraviolet rays. And this natural setting is eco-friendly, as well.
*Ryusendo-cave: The town of Iwaizumi lies on the sedimented ground, deposited by the remains of coral or marine animals about more than 200 millions of years ago. There are many unique geological spots in Iwaizumi.: the Karst landscapes.
The Ryusendo limestone cave has some wonderful blue underlakes (three of them are open to the public), includes impressive forms of stalactites and stalagmites. Don't miss three blue lakes with high permeability.
The Sake will be stored until the beginning of September. After checking the quality, it will be on sale around mid September. Please look forward to the Ryusen-Yaezakura “Aki-Agari”.
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